Wat kan ik doen om gezonder te werken?

04-04-2023

Als het van de overheid afhangt, gaan we met z'n allen langer moeten werken. Een studie van Securex toont aan dat de gemiddelde Belg wel langer wil werken, maar dit gewoonweg niet aankan. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de gemiddelde Belg langer werken niet aankan, zelfs als hij of zij dat wel zou willen. Enkele mogelijke factoren zijn:

  • Fysieke en mentale gezondheid: 1 op 3 zegt dat zijn leefgewoonten (voeding, slapen, ...) niet toelaten te werken tot de pensioenleeftijd. Bij bijna de helft van de werknemers (46%) is de mentale belasting op het werk (zoals stress, werktempo en werkintensiteit) zo hoog dat ze zeggen het niet tot hun 67ste vol te houden. Werknemers kunnen te maken krijgen met fysieke beperkingen, zoals rugklachten, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten, die hen belemmeren om langere uren te werken. Bovendien kan mentale stress als gevolg van werk en privé-verplichtingen ook een grote invloed hebben op het vermogen om langer te werken.
  • Werk-privébalans: Bij 29% is het de werk-privébalans die langer werken niet toelaat. Veel werknemers hebben moeite om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven. Als mensen meer uren moeten werken, kan dit ten koste gaan van hun persoonlijke leven, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, hobby's uitoefenen, sporten of gewoon ontspannen.
  • Opleiding en vaardigheden: Soms hebben werknemers niet de nodige opleiding of vaardigheden om meer complexe taken uit te voeren die nodig zijn bij langere werktijden. Dit kan hen beperken in hun vermogen om meer uren te werken of om zich aan te passen aan veranderende werkvereisten.
  • Werkomgeving: Iets meer dan 1 op 3 (38%) stelt dat zijn fysieke werkomstandigheden (lawaai, licht en temperatuur) dit niet mogelijk maken. Sommige werkomgevingen zijn fysiek of mentaal veeleisender dan andere, wat het moeilijker kan maken om langer te werken. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor jobs waarbij veel lichamelijke arbeid nodig is, of waarbij werknemers worden blootgesteld aan mentale stressoren zoals deadlines en hoge verwachtingen. 
  • Leeftijd: Tot slot speelt de leeftijd van werknemers ook een rol. Meer dan 4 op 5 (84%) zegt niet te kunnen werken tot hij of zij 67 is, en 63% zegt zelfs niet te kunnen werken tot zijn 65ste. Vooral vrouwen, werknemers ouder dan 50 en lager opgeleiden voelen zich fysiek en mentaal niet in staat om tot de wettelijke pensioenleeftijd te werken. Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze minder flexibel worden en moeite hebben om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden op het werk. Dit kan ertoe leiden dat oudere werknemers minder goed in staat zijn om langer te werken dan jongere collega's.

Dit zijn geen positieve signalen. Overheden en bedrijven zetten dan ook volop in op "werkbaar werk" en "gezond werken". Maar wat kan je zelf doen om het toch nog even gelukkig en gezond vol te houden?Volgende tips geven je alvast een stevige basis :

  • Beweging: Probeer regelmatig te bewegen tijdens werktijden, bijvoorbeeld door staand te werken, of door tijdens pauzes te wandelen of oefeningen te doen.
  • Voeding: Zorg voor gezonde en evenwichtige voeding tijdens de werkdag. Dit betekent voldoende water drinken, groenten en fruit eten en beperk het consumeren van suiker en verzadigd vet.
  • Werkomgeving: Zorg voor een comfortabele en gezonde werkomgeving, bijvoorbeeld door de juiste verlichting, ventilatie en stoel- en bureau-instellingen.
  • Technologie: Probeer te voorkomen dat je te lang achter een computer of telefoon zit door regelmatig pauzes te nemen en oog- en nekoefeningen te doen.
  • Stressbeheersing: Leer hoe je effectief kunt omgaan met stress door technieken te gebruiken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga.
We moeten allemaal langer werken. Een goede gezondheid is hierbij essentieel, want medewerkers zijn de ruggengraat van een onderneming.

In het dagelijkse leven blijft het voor ieder van ons een grote uitdaging om een gezonde leefstijl vol te houden. Stress en een druk leven zorgen ervoor dat we vaak de verkeerde keuzes maken. Om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en duurzame resultaten te behalen, heb je de juiste kennis, tijd en ondersteuning nodig. De tijd bepaal je zelf. De ondersteuning, de kennis en de ervaring delen we met jou. 

Mag ik jou met dit "Kleine Feel Good Boekje" inspireren om vanaf vandaag nieuwe gezonde rituelen te integreren in je dagelijkse leven? Want samen is het beter!

Je kan het hier gratis downloaden