Waarom een gezonde leefstijl op het werk belangrijk is.

02-02-2023

Stel je een wereld voor waar iedereen gezond eet, voldoende beweegt, regelmatig rust en goed slaapt. Een wereld waar iedereen toegang heeft tot mentale gezondheidszorg en zelfzorg een dagelijkse gewoonte is. Het collectief bewustzijn om goed en beter voor onszelf en voor ons naasten te zorgen is de laatste jaren enorm gegroeid.

Echter door de toenemende werkdruk, psychische vermoeidheid, de vergrijzing, hoge verwachtingen... trekken ook werkgevers aan de alarmbel en ondernemen ze actie om de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers te verbeteren en een gezonde leefstijl op het werk te ondersteunen.

Meer dan ooit vergt een duurzaam gezondheidsbeleid een holistische aanpak. Werknemers hebben nood aan tools en middelen ter ondersteuning van hun mentale, fysieke en emotionele gezondheid. De stap om hulp te zoeken is voor velen nog groot. Als werkgever kan je een duwtje in de rug geven door een zo concreet mogelijk aanbod te bieden dat toegankelijk is voor iedereen. 

Een gezonde werknemer is een gelukkige werknemer, en een gelukkige werknemer maakt jouw bedrijf sterker!

Er zijn verschillende redenen waarom een gezonde leefstijl op het werk belangrijk is:

  • Vermindert stress: Een gezonde leefstijl, waaronder regelmatige beweging, gezonde voeding en voldoende slaap, kan helpen bij het beheersen van stress en verbeteren van het mentale welzijn.
  • Voorkomt ziekte en verzuim: Een gezonde leefstijl kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes, verminderen en kan ook het verzuim op het werk verminderen.
  • Verbetert het werk-privé evenwicht: Een gezonde leefstijl kan helpen bij het creëren van een betere balans tussen werk en privé, waardoor werknemers meer energie en tijd hebben voor andere activiteiten buiten het werk.
  • Bevordert een positieve werkcultuur: Als werknemers zich gezond en fit voelen, kunnen ze beter samenwerken en een positieve bijdrage leveren aan de werkomgeving.
  • Verbetert de productiviteit: Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan meer energie, concentratie en motivatie op het werk, wat kan leiden tot een verbetering van de productiviteit.

Hoe kunnen gezondheid en werk elkaar nu precies versterken? En hoe kan de werkomgeving gezondheid stimuleren en het volle potentieel van werknemers naar boven brengen? Of concreter: hoe bouw je een sterk en duurzaam gezondheidsbeleid uit?

Wil je het écht weten? 

Download hier het Gezond Werken Dossier!