Een gezonde werkomgeving, een gezonde toekomst voor jouw KMO!

02-05-2023

Als het gaat om de implementatie van een gezondheidsbeleid op het werk, dan denk je automatisch aan grotere bedrijven met honderden of zelfs duizenden werknemers. Echter een gezondheidsbeleid is net zo belangrijk voor kleine bedrijven en kmo's.

In een kmo heb je als zaakvoerder vaak een veel nauwer contact met je medewerkers dan in een groot bedrijf. Dat betekent dat je je ook meer verantwoordelijk voelt voor de gezondheid en het welzijn van je collega's.

Je persoonlijk verantwoordelijk voelen voor de gezondheid van je medewerkers, dat hou je op lange termijn niet vol. Daarom is een structurele aanpak nodig zodat je de nodige draagkracht krijgt om je bedrijf op een hoger niveau te tillen.

Waarom werk maken van een gezondheidsbeleid in je KMO?

  • Het implementeren van een gezondheidsbeleid kan niet alleen helpen om de gezondheid van je medewerkers te verbeteren, maar het kan ook een positief effect hebben op de productiviteit, het moreel en de retentie van je medewerkers.
  • Het invoeren van een gezondheidsbeleid in een kmo kan ook zakelijke voordelen bieden voor jou als zaakvoerder. Gezonde en gelukkige medewerkers zijn namelijk vaak productiever en minder vaak ziek. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot betere resultaten voor het bedrijf.
  • Bovendien kan een gezondheidsbeleid helpen bij het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers. Steeds meer werknemers vinden het belangrijk dat hun werkgever aandacht besteedt aan hun gezondheid en welzijn. Door een gezondheidsbeleid in te voeren, kan een kmo zich dus onderscheiden als een aantrekkelijke werkgever.
Een gezonde werknemer is een gelukkige werknemer, en een gelukkige werknemer maakt jouw KMO sterker!

Hier zijn enkele ideeën om een gezondheidsbeleid in jouw kmo te implementeren:

  • Zorg voor een gezonde werkomgeving: Dit kan betekenen dat je zorgt voor een schone en veilige werkomgeving, voldoende natuurlijk licht en frisse lucht. 
  • Bied gezonde opties aan in de bedrijfskantine, zoals soep, fruit en water ipv frisdrank
  • Bevorder beweging: Zet een stappenteller uitdaging op of bied een sportabonnement aan. Laat je medewerkers weten dat je beweging aanmoedigt door bijvoorbeeld de lift te vermijden en de trap te nemen.
  • Gezondheidseducatie: Organiseer workshops en seminars over gezonde voeding, stressmanagement en lichaamsbeweging. 
  • Flexibiliteit: Geef je medewerkers de mogelijkheid om flexibel te werken, zodat ze meer tijd hebben om te sporten of een gezonde maaltijd te bereiden.
  • Bied extra gezondheidsvoordelen aan: Dit kan variëren van een ziekteverzekering, een flexibele ziekteverlofregeling of zelfs een wellbeingbudget.

Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om aan de slag te gaan met een gezonder bedrijf! 

Als zaakvoerder van een kmo kan je een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Door een gezondheidsbeleid te implementeren, kan je hen niet alleen helpen om zich beter te voelen, maar kan je ook bijdragen aan een gezondere werkcultuur en een succesvoller bedrijf.

Een extra bonus of af en toe een leuke activiteit organiseren werkt niet meer. Er is meer nodig! Een structurele aanpak kan zorgen voor een switch naar een gezonde bedrijfscultuur dat gedragen wordt door de hele organisatie.

Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om aan de slag te gaan met een gezonder bedrijf!

Wil je meer weten? Download hier het Gezond Werken Dossier